Rubin ékszerek

A tüzes színű drágakő, a rubin, igen közkedvelt eljegyzési gyűrűkben, illetve előszerettettel ajándékozzák a 15. és a 40. házassági évfordulóra. Olvass tovább és megtudhatod miért is.

Néhány érdekesség erről a vibráló vörös színű drágakőről: a korundok családjába tartozik, piros színét króm tartalmának köszönheti. Nevét a latin "ruber" vagyis piros szóból kapta, minden rubin vörös színű, némelyiknél tapasztalható narancsos, lilás árnyalat. Az ókorban a legtöbb vörös árnyalatú drágakövet rubinnak hitték, könnyen összetéveszthető a vörös spinellel, gránáttal, turmalinnal, zirkonnal vagy berillel.Rubin kövek

Mint megannyi más drágakő, a rubin is különösen nagy nyomás és hőmérséklet alatt kristályosodik ki. Oxigén és alumínium atomok korunddá állnak össze. A rubin keménysége 9-es a Mohs -skálán, csak a gyémánt előzi meg 10-es keménységi fokkal.

Néhány rubin kristály elég nagyra és finom minőségűre növekszik, ezek ára akár a gyémánt árát is meghaladja. A jó minőségű, 1,0 karátosnál nagyobb természetes rubinok igen ritkák, főleg melyekben kevés a zárvány. A legszebb kövek Burma (Mianmar) területéről származnak (galambvér vörös), de fellelhetők Indiában, Sri Lankán, Tanzániában, Thaiföldön vagy az USA-ban is. Ritkaságuk miatt sok rubin minőségén hőkezeléssel javítanak, de ma már a rubinok túlnyomó többségét mesterségesen állítják elő. Ékszerekben is gyakran fordul elő szintetikus rubin, de az iparban előszeretettel alkalmazzák.

Az óragyártásban szinte minden szerkezethez alkalmaznak rubinokat, valamint orvosi műszerekhez, illetve lézeres készülékek elkészítéséhez is, a hihetetlen keménysége, kopásállósága és vörös fluoreszenciája miatt.

Az ezidáig fellelt legnagyobb csiszolatlan rubin a 21 955 gramm tömegű "The King Ruby". Ez több, mint 100 000 karátot jelent, azonban zárványossága miatt ez a kő ékszerkészítéshez nem alkalmas. Híres csiszolt rubinként tartják számon a DeLong Star Ruby-t melynek tömege 100,32 karát, vagy a Midnight Star Ruby-t ami 116,75 karátos, ami a különleges csillagrubinok közé tartozik. A júliusi születésüek szerencseköve a rubin.Híres rubin kövek

Vásárlás

 

Készletünkben is található számos szép rubinnal díszített ékszer, illetve egyedi megrendelésre különleges, személyre szabott kincseket is tudunk készíteni. Várjuk szeretettel webshopunkban, vagy személyesen, budapesti üzletünkben.