Rubin ékszerek

A tüzes színű drágakő, a rubin, igen közkedvelt eljegyzési gyűrűkben, illetve előszerettettel ajándékozzák a 15. és a 40. házassági évfordulóra. Olvass tovább és megtudhatod miért is a olyan kedvelt a rubin ékszer.

A vérvörös rubin

Néhány érdekesség erről a vibráló vörös színű drágakőről: a korundok családjába tartozik, piros színét króm tartalmának köszönheti. Nevét a latin "ruber" vagyis piros szóból kapta, minden rubin vörös színű, némelyiknél tapasztalható narancsos, lilás árnyalat. Az ókorban a legtöbb vörös árnyalatú drágakövet rubinnak hitték, könnyen összetéveszthető a vörös spinellel, gránáttal, turmalinnal, zirkonnal vagy berillel.Rubin kövek

Mint megannyi más drágakő, a rubin is különösen nagy nyomás és hőmérséklet alatt kristályosodik ki. Oxigén és alumínium atomok korunddá állnak össze. A rubin keménysége 9-es a Mohs -skálán, csak a gyémánt előzi meg 10-es keménységi fokkal.

Rubin kövek értéke

Néhány rubin kristály elég nagyra és finom minőségűre növekszik, ezek ára akár a gyémánt árát is meghaladja. A jó minőségű, 1,0 karátosnál nagyobb természetes rubinok igen ritkák, főleg melyekben kevés a zárvány. A legszebb kövek Burma (Mianmar) területéről származnak (galambvér vörös), de fellelhetők Indiában, Sri Lankán, Tanzániában, Thaiföldön vagy az USA-ban is. Ritkaságuk miatt sok rubin minőségén hőkezeléssel javítanak, de ma már a rubinok túlnyomó többségét mesterségesen állítják elő. Ékszerekben is gyakran fordul elő szintetikus rubin, de az iparban előszeretettel alkalmazzák. A rubinra jellemző a zárványozottság és a halvány színárnyalat, ezek mind rontó tényezők az értékében. A rubin ékszer akkor a legértékesebb ha színe galambvér vörös és a drágakő zárványmentes.

Nem csak ékszerben használnak rubin köveket

Az óragyártásban szinte minden szerkezethez alkalmaznak rubinokat, valamint orvosi műszerekhez, illetve lézeres készülékek elkészítéséhez is, a hihetetlen keménysége, kopásállósága és vörös fluoreszenciája miatt.

Az ezidáig fellelt legnagyobb csiszolatlan rubin a 21 955 gramm tömegű "The King Ruby". Ez több, mint 100 000 karátot jelent, azonban zárványossága miatt ez a kő ékszerkészítéshez nem alkalmas. Híres csiszolt rubinként tartják számon a DeLong Star Ruby-t melynek tömege 100,32 karát, vagy a Midnight Star Ruby-t ami 116,75 karátos, ami a különleges csillagrubinok közé tartozik. A júliusi születésüek szerencseköve a rubin.Híres rubin kövek

Vásárlás

 

KATT: AKTUÁLIS RUBIN KÖVES ÉKSZEREK

Készletünkben is található számos szép rubinnal díszített ékszer, illetve egyedi megrendelésre különleges, személyre szabott kincseket is tudunk készíteni. Várjuk szeretettel webshopunkban, vagy személyesen, budapesti üzletünkben.