Gyémánt értékbecslés és felvásárlás

A White & Black Ékszernél gyémánt értékbecsléssel és készpénzes gyémánt felvásárlással is foglalkozunk a gyémántok és gyémánt ékszerek értékesítése mellett. Amennyiben régi ékszeredet értékesíteni szeretnéd, mi segítünk a benne lévő gyémántok, más drágakövek és nemesfémek értékének meghatározásában. Időpont egyeztetés szükséges és csak bizonyos méret és minőség feletti gyémántokat vásárolunk!

Mi kell a gyémánt felvásárlási érték megállapításához?

Egy gyémánt értékét a 4C határozza meg: magyarul karát, csiszolás, szín és tisztaság. Erről részletesebben honlapunkon is olvashatsz. Üzletünkben segítünk a gyémántod jellemzőinek meghatározásában, melyek alapján az értékét is megtudhatod akár foglalatlan vagy akár ékszerbe foglalt gyémántról van szó.

Üzletünkben az alábbi szolgáltatásokat ajánljuk gyémántok és gyémánt ékszerek értékbecslésével és értékesítésével kapcsolatban:

 • Ingyenes értékbecslés (felvásárlás esetén)
 • Készpénzes felvásárlás
 • Beszámítás új ékszerbe
 • Felújítás, tisztítás


Gyémánt felvásárláshoz és értékbecsléshez mindenképp személyesen szükséges az ékszert minősítenünk, de email-ben ha küldesz képet a kőről/kövekről és a hozzájuk tartozó tanusítványról akkor már tudunk egy előzetes felvásárlási ajánlatot tenni. Amennyiben az ajánlatot elfogadod, szeretettel várunk ékszer üzletünkben, Budapesten a XIII. kerület Pozsonyi út 33/B. alatt. Ha az eladásra kerülő ékszer vagy gyémánt bármilyen certifikáttal, tanusítvánnyal rendelkezik, azt is hozd magaddal, mert sokat segít és akár a drágakő értékét is növelheti. Érkezés előtt érdemes időpontot egyeztetni, a becsüsünk nincs mindig jelen!

Milyen gyémántot vásárolunk?

Jelenleg csak fehér (minimum G szín), minimum 4,0mm átmérőjű (~0,25 karát), minimum SI1 tisztaságú és certifikátos követ vásárolunk. Amely certifikátot elfogadunk: GIA, HRD, IGI. Bizonyos certifikátokat viszont nem fogadunk el, ezek rendkívűl silány minőségűek, mint például az AIG, ilyet nem vásárolunk. Fekete gyémántot, mesterséges gyémántot, barna, szürke és rossz minőségű gyémánot szintén nem vásárolunk.

Ha szeretnéd gyorsan készpénzzé tenni ékszereidet lehetőleg a legjobb áron és biztonságosan, akkor fordulj hozzánk!

Egy gyémánt értéke sok tényezőtől függ, és szabad szemmel nem is látható különbségek jelentősen befolyásolják az árat. Ezért gyémánt felvásárlás során mindenképpen szakértő értékbecslőre van szüksége, melyet mi díjmentesen biztosítunk.

Gyémánt felvásárlás mellett egyéb szolgáltatásokban is tudunk segíteni. Az aranyat és drágaköveket hitelesített mérleggel mérjük.

 • Gyémánt, brill felvásárlás
 • Törtarany (14k) felvásárlás napi árfolyamon
 • Törtarany (14k) beszámítás 
 • Törtarany (18k) felvásárlás napi árfolyamon
 • Törtarany (18k) beszámítás
 • Színarany (24k) felvásárlás napi árfolyamon
 • Színarany (24k) beszámítás

Az árfolyamok változhatnak, az aktuális napi világpiaci arany és valuta árfolyamokat vesszük alapul.

Lentebb összefoglaljuk, hogy mik azok a tényezők, amik befolyásolják a gyémánt árát felvásárláskor. Tovább olvasva részletes leírást kaphatsz a legfontosabb tulajdonságokról és azok besorolásairól, melyek alapján az értékbecslő megállapítja egy adott drágakő értékét.

Gyémánt értéke

A gyémánt felvásárlás megköveteli, hogy ismerjük a gyémánt értékének meghatározóit, még az eladó részéről is, hiszen így biztosíthatod magadnak is a biztonságot.

Természetesen nem arról van szó, hogy gyémánt felvásárlás előtt értékbecslővé kellene képezni magunkat, ám néhány dolgot érdemes tudni. Ugye, te is hallottál már ahhoz hasonló rémhíreket, amikor értékes drágaköveket valaki elkótyavetyélt, pusztán tudatlanságból? Ettől szeretnénk megkímélni, és ezért érdemes ezt az összefoglalót elolvasni gyémánt felvásárlás előtt.

A szín

Gyémánt felvásárlás előtt sokan gondolják, hogy a szín a legegyszerűbb tényező amit meg tudunk határozni, de ez általában nem így van. Még önálló (kifoglalt) gyémántoknál sem könnyű a fehér pontos árnyalatát megállapítani, de befoglalva, főleg sárga aranyban még nehezebb az értékbecslő dolga.

A gyémánt műhelyekben színskálát (Gran koloriméter), illetve gyémánt mesterpéldányokat használnak a szín pontos meghatározására. Ezek a következők lehetnek:

 • D-E (River) – kitűnő fehér
 • F-G (Top Wesselton) – finomfehér
 • H (Wesselton) – fehér
 • I-J (Top Crystal) – gyengén árnyalt fehér
 • K-L (Crystal) – árnyalt fehér
 • M-N (Top Cape) – gyengén sárgás
 • O-P (Cape) – sárgás
 • Q-Z (Light Yellow) – gyengén sárga

Gyémánt felvásárlás előtt érdemes figyelembe venni, hogy minél fehérebb a gyémánt színe, annál értékesebb a drágakő. Ez nem azt jelenti, hogy saját magunk állapítsuk meg az értékesíteni kívánt gyémánt színét, csupán egy támpontot ad, hogy legyen némi viszonyítási alapunk. Ráadásul a szín csak egyetlen tényező a többi között. Egy fehér gyémántnak is ronthatja az értékét a csiszolás minősége, illetve a többi tényező. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy gyémánt felvásárlás során mindenképpen szakértőhöz forduljunk segítségért!

A méret

A gyémánt felvásárlás nagy mértékben a gyémánt méretétől (súlyától) függ, és bár sokan gondolják, hogy ez a legfontosabb tényező, a végső árat ugyanolyan mértékben befolyásolja, mint a többi tulajdonsága a kőnek.

A gyémánt méretét karátban határozzuk meg. Egy karát 0,2 gramm. Kicsit zavaró lehet, hogy a karát szót használjuk a nemesfémek finomságára is, ám véletlenül sem szabad ezzel összetéveszteni.

Aki már egyszer átélte a gyémánt felvásárlás menetét, az elképzelhető, hogy meglepődött egy furcsaságon, ami a drágakő méretével kapcsolatos. Hiába vagyunk tisztában egy karát körülbelüli értékével, attól még nem biztos, hogy ki tudjuk számolni a birtokunkban lévő gyémánt értékét, ugyanis ez nem egy egyszerű matematikai művelet. A gyémánt mérettől függő értéke nem lineárisan, hanem hatványozottan nő, tehát minél nagyobb egy drágakő, annál többet ér karátonként. Tehát egy két karátos gyémánt nem ugyanakkora értéket képvisel, mint két azonos minőségű egy karátos, hanem lényegesen többet.

Pontosan ezek azok az apró finomságok, melyek elengedhetetlenül fontossá teszik egy szakértő értékbecslő jelenlétét a gyémánt felvásárlás során. Nálunk mindezt egyben megtalálja. Szakértő munkatársunk örömmel várja jelentkezésedet!

A tisztaság

Gyémánt felvásárlás előtt a drágakő összes tényezőjét szakértő kell, hogy megállapítsa, de talán a tisztaság az, mely a legkifinomultabb szakértelmet követeli meg.

A gyémánt tisztasága a szín eloszlásának egyenletességét, valamint az átlátszóságot mutatja. Ezeket a tényezőket pedig a zárványok befolyásolják leginkább.

A zárványok egyfajta mikrorepedések, egyéb nyomelemek a drágakő belsejében, melyek kialakulásának számtalan oka lehet. Minél több vagy nagyobb zárvány található egy gyémánton belül, annál kisebb lesz a drágakő átlátszósága, és annál egyenetlenebb lesz a színeloszlása. Ez egyben értékcsökkenést is jelent. Ellenben ha egy gyémánt belsejében csak apró és kevés zárvány található, akkor a színe egyenletes lesz és átlátszó, ezáltal a fényvisszaverő képessége csodálatossá válik. Ezt nevezzük hétköznapi nyelven a gyémánt ragyogásának. Az se mindegy, hogy a gyémánton belül hol helyezkednek el a zárványok, mivel középen egy kisebb zárvány lényegesen szembetűnőbb lehet, mint oldalt egy nagyobb.

A gyémánt tisztaságát az alábbi besorolás szerint osztályozzuk:

 • IFtökéletes tisztaságú gyémánt
 • VVS1-2 rendkívül apró, szakértők számára is csak nehezen felfedezhető zárványokat tartalmaz
 • VS1-2 nagyon kicsi, csak tízszeres nagyítással észrevehető zárványokat tartalmaz (szabad szemmel nem látható)
 • SI1-2-3tízszeres nagyítóval könnyen felfedezhető zárványokat tartalmaz
 • I1-2-3 közepes, szabad szemmel is látható zárványokat tartalmaz

Az osztályozás alapján láthatjuk, hogy még a tízszeres nagyítás alatt jól látható zárványok sem láthatók szabad szemmel.

A csiszolás

Drágakövek tekintetében több csiszolási formát különböztetünk meg, melyek hatással vannak a drágakő értékére.

A csiszolás célja, hogy az adott drágakő a legszebb formájában mutassa meg magát. A csiszolással lehet befolyásolni egy gyémánt színszórását, fénytörését. Olykor egy-egy csiszolási mód révén a gyémánt többet veszít súlyából, ám mégis értékesebbé válik, mint egyéb csiszolási mód által lenne. Ezek az érdekes összefüggések a tényezők között, melyek a gyémánt értékét végül meghatározzák.

Legtöbbször előforduló csiszolási formák:

 • Briliáns – kerek
 • Smaragdcsapott sarkú téglalap
 • Princessnégyzet alak
 • Ovális
 • Marquisehegyes ovális, szilvamag forma
 • Cseppkörte alak
 • Bagetttéglalap vagy trapéz forma
 • Szív alak

A gyémánt felvásárlás menete nem pusztán egy matematikai számítás. Éppen ellenkezőleg. Az értéket adó tényezők egymásra való hatása is erős befolyásolják a drágakő minőségét. Egy szakértő értékbecslő pontosan tisztában van ezekkel az összefüggésekkel. Így tudunk neked olyan árajánlatot adni, mely a gyémánt valódi értékét mutatja meg.

Gyémánt felvásárlás biztonságosan

Nem minden gyémántot áll módunkban felvásárolni, és az esetek többségében csak nagyobb köveket (min. 4mm, ~0,25 karát) veszünk, lehetőleg GIA, HRD vagy IGI certifikáttal. AIG certifikátos gyémántot/ékszert NEM vásárolunk.

A fentiekből világosan látható, hogy a gyémánt felvásárlás kizárólag akkor lehet biztonságos, ha szakértő értékbecslő segítségével tudjuk ezt megtenni. Ha a gyémánt ékszerbe van foglalva, az sem probléma. Ha bármilyen tanusítvány, certifikát áll rendelkezésre az eladni kívánt kőhöz, azt is hozzad magaddal, akár értéknövelő tényező is lehet! Gyémánt felvásárlás és arany felvásárlás során a vételi jegy kiállításához személyi igazolvány szükséges! Keress minket személyesen Budapesten, a Pozsonyi út 33/B. alatt.