Tahiti gyöngy ékszerek

Fényes-fekete Tahiti gyöngyök valaha annyira ritkák voltak, hogy a Gyöngyök királynőjének nevezték őket. Ma már a tahiti gyöngyök is tenyésztés során kerülnek hozzánk, de így is az egyetlen gyöngy fajta, mely természetes módon ebben a különleges árnyalatban növekszik és nincsen megfestve.

Tahiti gyöngyök besorolása

Minden egyes gyöngyben ott rejtőzik a tenger mélyének misztikus szépsége. A Pinctada magaritifera vagy Black-ajak gyöngy osztriga egzotikus fekete gyöngyeit nevezzük ismertebb néven tahiti gyöngyöknek. A tahiti gyöngyöket gyakran feketének nevezik, de figyelemre méltó színskálájuk lefedi a széesebb spektrumot - a világos, krémfehértől és szürkétől, a királyi zöldön és irizáló páva árnyalatúakon át, egészen a mélyfeketéig.

A tahiti gyöngyök eredete

Ezeket a csodás árnyalatú, nagy méretű gyöngyöket Polinézia tűrkíz színű lagunáiban tenyésztik a Pinctada Margaritifera nevű osztrigák testében, ahol 12-24 hónapig növekednek. A fekete igazgyöngyök színe, alakja, mérete és minősége változó. Méretük szerint a 8-14 mm közötti gyöngyből van a legtöbb, de kivételesen nőhetnek 16-18 mm átmérőjűre is. A legnagyobb eddig fellelt Tahiti gyöngy 26,95 mm átmérőjű barokk gyöngy volt.

A fekete gyöngyök színmélységét a fekete pigment mennyisége határoza meg, amit az osztriga termel. A halványszürke árnyalattól a mélyfeketéig terjed a színskála, barna, kék és zöldes árnyalatokkal színezve. Minél sötétebb a gyöngy, annál értékesebb. A színárnyalatokat a fénytörés képezi, amint a fény áthalad a gyöngyházrétegek sokaságán, mint esőcseppeken, melyek prizmaként törik meg szivárványt képezve a fényt. A páva, /peacock/ zöldes árnyalatú Tahiti gyöngyök akár kétszer annyiba is kerülhetnek, mint hasonló nagyságú fekete társaik.

A fekete valójában széles skálát takar

Kedvelt színkeveredések még a kéke, ezüstös, padlizsánosan megcsillanó fényűek is. A szabályos, kerek, jó fényű és teljesen sima felületű Tahiti gyöngyök a legjobb minőségűek, ezek állnak az árlista csúcsán. A szabálytalanabb formájú, félbarokk vagy barokk gyöngyök lehetnek ovális, körte, csepp alakúak, ezeket is előszeretettel használják gyöngyös ékszerek készítéséhez, szívesen kombinálják csillogó gyémántokkal, melyek kiemelik a Tahiti gyöngyök különleges, sejtelmes színét.

A tahiti gyöngy értéke

Mint a legtöbb gyöngynél, a tahiti gyöngyök értékét is a méretük, felületük, színárnyalatuk és gyöngyházfényük határozza meg. A fekete igazgyöngy esetében azt gondolnánk, hogy a legsötétebb a legértékesebb, azonban ez sem teljesen igaz. A tahiti gyöngyökre különösképp jellemző a több színárnyalatban való irizálás, a zöldet sokszor komplementálja lilás vagy barnás fény, de akár fordítva, barnás gyöngy is tündökölhet zöldes árnyalatban. A világosabb sárga vagy szürke színű tahiti gyöngyök különlegességén is sokat növel egy rendhagyó gyöngyházfény. Az utóbbi években a nagyobb méretű gyöngyök értéke jelentősen növekedett, a magas minőségűeké (kevés felületi hiba vagy hibátlan felület és erős gyöngyházfény) pedig hatványozottan.

Tahiti igazgyöngy ékszerek

Mi is előszeretettel használjuk a fekete igazgyöngyöt ékszerek készítéséhez. Teljes sorok, gyöngy karláncok, gyöngy fülbevalók és medálok is megtalálhatóak kínálatunkban, melyeket csak válogatott, magas minősgű igazgyöngyökkel készülnek, ami biztosítja az ékszer időtállóságát és értéknövekedését.

Vásárlás

 

KATT: AKTUÁLIS TAHITI GYÖNGY ÉKSZEREK

Keresd a Tahiti gyönggyel készült ékszereinket a sósvízi igazgyöngyök és gyöngy fülbevalók között webshopunkban, vagy személyesen, budapesti üzletünkben.