Zafír ékszerek

A zafír a második legnépszerűbb drágakő a gyémánt után. Ezt a státuszát, többek között, intenzív színének, színvariánsainak, keménységének, a hozzá fűzödő legendáknak köszönheti. A történelem során számos uralkodó kedvenc drágakövének bizonyult.

A tengerek minden színében tündöklő zafír

A MOHS skálán 9-es keménységű zafírok 150 millió évvel ezelőtt, a földfelszín kialakulásakor, magas nyomás és hőmérséklet hatására kristályosodtak ki egyszerű alumínium oxidból. A korundok osztályába tartozik. Színét a kristályszerkezetben rekedt más vegyületek pigmentjeiből kapja, pl. a benne lévő vas színezi bársonyos kékre, de különböző nyomelemek más-más színt eredményeznek, hasonlóan a gyémánthoz. Piros kivételével minden színben fellelhető és színtelen változata is létezik, a kék után legnépszerűbb a sárga és rózsaszín. Ritka és nagyon drága zafír a rózsaszínes-narancssárgás árnyalat, melyet egy lótuszvirágról Padparadscha névre kereszteltek.Zafír szín változatok

Számos hiedelem és babona kapcsolódik ehhez a drágakőhöz, szimbóluma az erőnek, az egyeneségnek, bölcsességnek, de tisztaságnak, kedvességnek úgyszintén. Az ókoriak úgy gondolták segíti a koncetrációt és a mély gondolatok születését.

Zafír lelőhelyek és szín változatok

Zafír kövek bányászata a világ számos országában zajlik, több előfordulnak. Lelőhelyei, elsősorban Sri Lankán, Myammarban, Madagaszkár szigetén, de megtalálhatók Kína, Ausztrália, Nepál, Nigéria és Pakisztán területén is. A kék zafírok az egészen világos kéktől a szinte fekete árnyalatúig kerülnek elő, de csak a mélykék árnyalatúakat tartják értékesnek. A legszebb kék színű kövek Kashmírban kerültek elő, erről kapták nevüket is.

A zafír drágakövet a legkülönfélébb ékszerek díszítésére használják, készülnek belőle csodálatos fülbevalók, gyűrűk, colliék. Leginkább fehér nemesfémeket használnak foglalatuknak az aranyművesek, mert ebben tündökölnek igazán ezek a szépen megmunkálható kövek. Gyakran társítják fehér vagy más árnyalatú drágakövekkel is. A fehér zafírt gyakran használják gyémánt helyettesítőként, azonban a gyémánttal ellentétben a zafír fénytörése alacsony, így ezek a kövek csillogása szinte minimális.

Zafír gyűrű, zafír fülbevaló kollekció

Számos egyedi zafír ékszer készül műhelyünkben, zafír gyűrűk, zafír fülbevalók a legnépszerűbbek. A kék drágakővel készült szettek minden igényes ékszer kollekció méltó részesei, de a rózsaszín vagy sárga zafír is kedvelt színváltozat. Gyémánt és fehérarany kombinációjában a hűs színek ideálisak, a rosegold és sárga arany az élénkebb színű drágakövek jó társai.

Zafír értéke és minősítése

A kék zafír drágakő egészen színtelen (fehér) és szinte teljesen fekete is lehet. A legértékesebbek a skála közepén helyezkednek el, a halvány vagy túl sötét kövek értéke töredéke az intenzív 'királykék' zafírokhoz képest. A zafír kőre nem jellemző a zárványozottság, gyakrabban előforul a nagyobb pédányok esetében a színárnyalatok változása, ami viszont az értékén csökkentő tényező. Minél homogénebb a zafír színe, annál értékesebb.

Néhány a leghíresebb zafírok közül

Pl.a Stuart Zafír, ami az angol korona éke a XIV.század óta, a maga 104 karátjával, vagy a legnagyobb fazettásra csiszolt kék zafír, ami a 'Blue Giant of Orient' névre hallgat és 466 karátos. Igazán különleges az India Csillaga névre hallgató, 563,33ct kaboson csiszolású csillagzafír, ami egyedülálló módon csillag formában tükrözi vissza a rávetülő fényt. De gondoljunk csak Kate Middleton eljegyzési gyűrűjére, vagy Diana hercegnő hét soros igazgyöngy nyakláncára, melynek dísze egy óriási oválisra csiszolt kék zafírral és gyémánttal díszített zárszerkezet.Híres zafír kövek

A szeptemberi születésüek a zafírt nevezik szerencse kövüknek, illetve 5. és 45. évfordulóra ezzel a drágakővel díszitett ékszereket ajándékoznak hagyomány szerint.

Vásárlás

 

KATT: AKTUÁLIS ZAFÍR KÖVES ÉKSZEREK

Keresd zafír kővel foglalt ékszereinket, akár webshopunkban, vagy személyesen, budapesti üzletünkben.